INFOTEKA -  hrvatska

  INFOTEKA -  hrvatska

www.INFOTEKA.HR

Naslovna |  IT-SEC  |   Wireless

 Naslovna | IT-SEC | Wireless | DemagnetizacijaKontakt

 

 Ponuda opreme | Izgradnja Wireless mreža | Naši kupci i klijenti

WIRELESS ANTENE
 

Podijelite wireless signal i uštedite !
 

Ako imate više računala u krugu stotinjak metara možete ih bežično (eng. Wireless) spojiti sa AP uređajem i tako značajno uštedjeti na troškovima Internet pretplate. U praksi se pokazalo da je jedna 2 Mbit-na veza sasvim dovoljna za 50-tak klijenata pod uvjetom da se ne skidaju programi, filmovi ili muzika. Jedan od glavnih problema kod takvog načina povezivanja računala je kako uhvatiti signal na većoj udaljenosti od 10-tak metara i na mjestima gdje postoji više od jednog zida ili nekih drugih prepreka.

Postoje dva osnovna načina kako se može poslati puno jači (kvalitetniji) signal od AP Wireless routera prema računalima/uređajima koji primaju wireless signal:

Pojačanjem snage AP uređaja – najjednostavniji i često jedini način je zamjena postojeće antene na uređaju sa jačom (većom). Zamijenite postojeću antenu Omni 9 dbi antenom. Izmjena je jednostavna – odvrnite staru – puno kraću antenu i zamijenite novom. Na taj način signal bi trebao biti i do 3 puta veći (slika lijevo).

LINK

Korištenjem snažnog USB adaptera na strani klijenta/računala koje prima signal. Ovaj uređaj ima najmanje dvostruko veći domet od standardnih uređaja ove vrste – do 1000 m. Prednost ovoga uređaja je što se može priključiti na bilo koje računalo sa USB priključkom (slika dolje).

LINK

 

Osim navedenih antena i uređaja postoji i druge specijalizirane antene za prijenos wireless signala:

OMNI, PANEL I SLOT – klijentske antene koje se postavljaju na mjesta sa kojih se optimalno šalje signal klijentima. Omni antene raspršuju signal u svim smjerovima (360°) i najveću učinkovitost imaju postavljanjem na visoka i pregledna mjesta. Slot antene imaju sličnu namjenu kao i omni a njihov signal kvalitetnije se raspršuje jer ne bacaju u svim smjerovima – već u obliku palačinke. Često se koriste one koje raspršuju signal samo u jednom smjeru odnosno kutu od 180°. Panel antene imaju još uži snop zračenja i jedna od dobrih primjena bilo bi postavljanje u uglovima nekog hodnika hotela, trgovačkog centra gdje takva antena „zrači“ pod kutom od npr. 45° i usmjerava signal gdje je najpotrebniji. Neke panel antene (osobito one snažnije) koriste se za međusobno povezivanje dva udaljena računala/uređaja na udaljenosti do 3 km.

OMNI PANEL SLOT

YAGI I GRID antene – njima se spajaju računala koja su međusobno udaljena i do nekoliko kilometara. Za manje udaljenosti koristi se yagi antena koja ima i prednost da se ne mora jako precizno naciljati na drugi signal jer je njen kut zračenja i hvatanja signala širi od Grid antene. Sa druge strane Grid antenama se možemo spojiti na udaljenosti i preko 20 km ako postoji optička vidljivost.

YAGI GRID

Primjer - korisnik spaja na Internet yagi antenom (1) koja prima signal sa udaljenog područja i do nekoliko kilometara. Signal se šalje pigtail kablom (plava boja) do AP uređaja (2) napajanog iz strujne mreže (3). Neki AP-uređaji se mogu spojiti putem Ethernet kabla sa računalom i tako koristiti njegovu energiju- tzv. Power Over Ethernet. Omni stropna antena (4) raspršuje signal u smjerovima otprilike kao i na slici.

Pokušajmo objasniti na jednom primjeru Omni i Grid antene načine emitiranja i domete. Zamislimo da imamo jednu bateriju snage 1 W i da je priključimo na običnu žarulju. Signal takve žarulje biti će u vidljiv otprilike 200 metara. Ako bateriju od 1 W stavimo u Laser prezenter – takav usko usmjereni signal biti će vidljiv kilometrima daleko …

Za povezivanje specijaliziranih antena koriste se posebni kablovi, tzv. pigtailovi koji na svom kraju imaju različite konektore prilagođene antenama i AP uređajima. Što su kablovi kraći to je i manji gubitak signala. Dulji kablovi zahtijevaju i bolju zaštitu pa su takvi kablovi i deblji (npr LMR-400) i u pravilu skuplji.

KONTAKT

email: klikni 

 

Za sve informacije obratite se
 

INFOTEKA


Proizvodnja, popravak i održavanje računala i računalne opreme


Kolodvorska 1
32273 Gradište
Hrvatska

Tel: **385 (0)32 842-988
Mob : 098-809-089

INFOTEKA - ISTRA


Glicinija 1
52449 Červar Porat (Poreč)
Hrvatska
 

Mob : 098-864-060
email: klikni